Uklízeli jsme Škvorec

Ukliďme Česko – Ukliďme společně Škvorec

V rámci celorepublikové akce “Ukliďme Česko” a ve spolupráci s Pošembeřím, jsme vytypovali dva termín 25. března 2017 a 8. dubna 2017 pro společný úklid Škvorce a Třebohostic. Obou termínů se zúčastnilo více jak 30 sousedů i mimo členskou základnu našeho spolku. Společně jsme tak na různých místech složili několik desítek pytlů odpadu, které byly svezeny a zlikvidovány.

Při úklidu a sběru odpadků jsme často bohužel narazili na staré skládky, které není možné zlikvidovat pouhým sběrem. Ačkoliv jsme posbírali alespoň částečně z těchto skládek viditelnou část odpadků, jejich ložisko je hlouběji pod povrchem. Překvapilo nás, že tyto skládky jsou stále živé (respektive využívané), jelikož některé odpadky byly novějšího data. Na tato místa jsme upozornili obec s návrhem na jejich sanaci, nicméně i vzhledem k vlastnickým a majetkovým vztahům nebude jednoduché najít vhodné a rychlé řešení.

Doufáme, že uklizená obec a čisté příkopy nám chvíli vydrží, minimálně do příštího společného úklidu!

Jan Psota

Mnozí mě znají jako publicistu, grafika nebo kronikáře zabývajícího se regionální historií Českobrodska. Působím aktivně přes 12 let v neziskovém sektoru jako řešitel projektů, kulturních akcí. Škvorec je pro mě srdcovou sedmou na šachovnici historie. A proč tedy ne"hřešit" ehm neřešit právě v tomto malebném městečku, které má tak vysoký potenciál.