Ladovský Mikuláš 2018

Po velkém úspěchu loňského prvního ročníku jsme i letos připravili pro malé i velké návštěvníky ze Škvorce a Třebohostic Mikuláše v ladovském stylu.

Mikuláš se svými pomocníky – čertem a andělem se objevil v předvečer svého svátku 5. prosince kolem 17. hodiny v Třebohosticích u kapličky. Netrpělivě ho tam už vyhlížela velká skupina dětí i dospělých. Všichni se pak vydali směrem k třebohostické škole a potom pokračovali polní cestou do Škvorce. Cestou se k nim přidávali další poutníci. Skupina přešla přes škvorecké náměstí kolem krásně nazdobeného vánočního stromu a došla až ke stodole Statku u Prahy.

Do nebe nebo do pekla

Ve stodole na všechny čekalo velké překvapení. Vedle sebe tam stálo nebe a peklo. V nebi děti přivítali andělé a nabídli jim, jestli si nechtějí po vodě pustit lodičku se svíčkou. Pokud děti během roku trošku zlobily a jejich lodička se vydala směrem k peklu, andělé jí ochotně pomáhali dát se na správnou cestu. Advent je totiž doba odpuštění a po Novém roce vždy dostaneme novou šanci trochu se polepšit.

V pekle čerti mastili karty a ochotně si zahráli i s dětmi. Děti, které prohrály, se ochotně upisovaly do knihy hříchů, kde svým podpisem stvrdily, že budou celý příští rok hodné. Protože takových malých hříšníků bylo poměrně dost, budeme jistě po Novém roce potkávat ve Škvorci a Třebohosticích jen samé hodné děti.

Sejdeme se u Betléma

Novinkou letošního roku byl krásný Ladův betlém v životní velikosti, na který se nám podařilo sehnat práva od Mgr. Josefa Lady. Ten se stal oblíbeným pozadím pro krásné vánoční fotografie.

Na pomoc jsme si letos přizvali i dráby, kteří měli za úkol zlobivé děti vyvést ven ze stodoly. Všechny děti ale byly hodné, tak to nakonec ani nebylo potřeba.

Vánoční zpívání

Když si děti všechno prohlédly, čekal je malý vánoční koncert na vyvýšeném pódiu. Ten zahájily děti ze škvorecké Mateřské školy pod vedením paní učitelky Marie Landgráfové. Pro své posluchače si připravily rozverné mikulášské písničky.

Po vystoupení dětí ze školky si Mikuláš svolal všechny děti do 3 let a spolu s anděly a čerty jim rozdal krásné dárky.

Když se dostalo na všechny nejmenší děti, koncert pokračoval. Na pódium přišly dva andílci a malý čertík a krásně zazpívali několik písniček z oblíbených pohádek. Na klavír je doprovázel Josef Suchánek a na flétnu Jana Dryáková. Nakonec si všichni dohromady zahráli i zazpívali vánoční koledy.

Dárky od Mikuláše

Po skončení koncertu dostaly dárky i všechny větší děti. Všechny dárky byly letos ladovské – pexeso, betlém nebo hrací karty. Děti dostaly i krásně nazdobené perníčky. Dárků se rozdalo cca 150. Celkem se tedy na ladovského Mikuláše přišlo podívat odhadem cca 300 návštěvníků.

Po celou dobu trvání akce bylo k dispozici občerstvení zdarma pro děti a bylo možné se občerstvit i z cateringu Restaurace Pavlač.

Těšíme se na příští rok

Podle ohlasů návštěvníků víme, že akce se jim velmi líbila a počítáme tedy s tím, že ladovského Mikuláše budeme pořádat i v dalších letech. Už teď máme spoustu nápadů na to, jak ji ještě vylepšit.

Pořádání ladovského Mikuláše by nebylo možné bez pomoci velkého množství dobrovolníků ze Spolku sousedů i mimo něj, kterým tímto děkujeme. Velký dík patří také sponzorům – společnosti Alba, s. r. o. za sponzorský dar, Městysi Škvorec, který zajistil dárky pro děti a Statku u Prahy za poskytnutí prostor zdarma.